Världens rikaste länder 2023

Publicerad: 2023-03-03

Världens rikaste länder, vilka är det? Det finns massor av olika länder i världen och alla dessa länder skiljer sig otroligt mycket och är väldigt unika på sitt sätt, inte minst när det kommer till rikedom. Just rikedom kan mätas på väldigt många sätt och behöver vanligtvis inte bara handla om hur mycket pengar ett land har, utan det kan även handla om hälsa, välfärd och lycka. Men idag så kommer vi utgå från ländernas BNP när vi ska avslöja vilka som är världens rikaste länder 2023.

Vad är BNP?

BNP står för (bruttonationalprodukt) och det är ett mått som beskriver värdet av alla varor och tjänster som tillverkas under ett år. Metoden som används är BNP per capita, vilket ger en mer rättvis jämförelse mellan länder med färre invånare och de mest befolkade länderna i världen.

Här är världens rikaste länder

Här nedan har vi sammanställt en lista på topp 10 världens rikaste länder 2023. Vi kommer börja med plats 10 och sedan därefter. Uppgifterna är hämtade ifrån Internationella valutafonden (IMF).

10. Danmark

Världens rikaste länder 2023

Dollar i BNP (PPP) per capita: 65 710 USD

Antal invånare: 5,93 miljoner

På tionde plats så har vårt grannland i söder slagit sig in på listan av världens rikaste länder 2023. Danmarks rikedomar kommer från en stor tillverkningsindustri av tex. elektronik, designvaror, möbler, textilvaror och kemiska produkter. 

Danmarks rikedomar beror även på deras naturresurser som olja, gas, jordbruk och fiske.  

9. Australien

Rikaste länderna 2023

Dollar i BNP (PPP) per capita: 66 410 USD

Antal invånare: 26 miljoner

Australien har visat på en ekonomisk tillväxt varje år ända sedan 1980-talet och det är mycket tack vare sina naturtillgångar. Men även jordbruk och gruvindustrin är två viktiga delar i landets ekonomiska tillväxt som har gjort att dem tar en plats på listan av världens rikaste länder. 

8. Island

Världens mest rikaste land

Dollar i BNP (PPP) per capita: 73 980 USD

Antal invånare: 0,37 miljoner

Ännu ett nordiskt land som har tagit sig in på topp 10 listan av världens mest förmögna länder är Island som är en ö som ligger i norra Atlanten mellan Grönland och Färöarna. 

Landets inkomster kommer från fiske, vattenkraft, tillverkning av aluminium samt turism som är en av de största inkomstkällorna. 

7. USA

Världens rikaste länder 2023

Dollar i BNP (PPP) per capita: 75 180 USD

Antal invånare: 331,9 miljoner

USA är det rikaste landet i världen om man ser efter total BNP men på den här listan får dem nöja sig med en sjunde plats. 

Trots att USA är ett av världens rikaste länder så är klyftan mellan rika och fattiga väldigt stor i landet och där en stor del av befolkningen anses vara fattiga. 

Det som har gjort landet så förmöget kommer främst från teknik, naturresurser, industri, och finans.  

6. Singapore

Världens rikaste land 2023

Dollar i BNP (PPP) per capita: 79 430 USD

Antal invånare: 5,5 miljoner

Singapore är Asiens näst minsta land och är ett av världens mest tätbefolkade länder. Men trots att Singapore är väldigt litet så lever befolkningen mycket gott. Arbetslösheten är låg och landets främsta rikedomar kommer från tillverkningsindustrin och turism.

5. Qatar

Rikaste landet 2023

Dollar i BNP (PPP) per capita: 82 890 USD

Antal invånare: 2,8 miljoner

Ett land som har toppat denna lista i många år är Qatar, men inte 2023 utan nu får det lilla emiratet nöja sig med en femte plats av världens rikaste länder. Det är tack vare oljan och naturgas som Qatar har dessa rikedomar.  

Invånarna i Qatar behöver ej betala någon inkomstskatt och levnadsstandarden är hög. Men det finns dock en baksida. Endast omkring 15% av befolkningen är qatarier och landets invånare består till största del av utländsk arbetskraft som lever i extrem fattigdom och ofta utnyttjas som billig arbetskraft.

4. Schweiz

Världens rikaste länder

Dollar i BNP (PPP) per capita: 92 430 USD

Antal invånare: 8,8 miljoner

Schweiz är vackert land med en otrolig natur men har inga större naturtillgångar. Anledningen till att Schweiz befinner sig på toppen av den här listan är att de är kända för sina banker och många företag vilket utgör en stor del av landets BNP. 

3. Norge

Världens mest förmögna länder

Dollar i BNP (PPP) per capita: 92 650 USD

Antal invånare: 5,5 miljoner

Nu har vi tagit oss hela vägen till topp tre av världens rikaste länder 2023 och här hittar vi vår kära granne Norge som är det rikaste landet i Norden. 

Rikedomarna beror främst på olja och naturgas men fiskeindustrin är också en stor del till att Norge är ett av världens rikaste land. 

Norge är inte bara känd för sin förmögenhet utan även för sin otroliga natur med alla vackra fjordar. 

2. Irland

Världens rikaste land

Dollar i BNP (PPP) per capita: 102 220 USD

Antal invånare: 5,1 miljoner

På andra plats av världens mest förmögna länder hittar vi Irland. Landets ekonomi har växt otroligt fort de senaste decennierna. Irland har väldigt fördelaktiga skatteregler vilket gör att flera större företag har etablerat sig här såsom Facebook och Google vilket bidrar till landets rikedom.

1. Luxemburg – Världens rikaste land 2023

Världens rikaste land 2023
Världens rikaste land 2023

Dollar i BNP (PPP) per capita: 127 670 USD

Antal invånare: 0,6 miljoner

På första plats av världens rikaste länder 2023 hittar vi mellan Belgien, Tyskland och Frankrike det lilla men väldigt förmögna landet Luxemburg. 

Landet har en väldigt låg arbetslöshet och ekonomin bara växer. Detta tack vare flera stora industrier, som till exempel stål, gummi och banker. 

Luxemburg är dessutom ett av världens säkraste länder att bo i och man har även tre officiella språk vilket består av luxemburgska, tyska och franska.

Världens rikaste land 2023 och Sverige

Sverige har vissa år varit med på topp 10 listan av världens rikaste land men i år så får Sverige nöja sig med en 12:e plats. Sverige har ett BNP per capita på 56 360 USD.

Relaterade inlägg